Nagy(i)kaland

Pancsamama nagyikalandjai Gyöngyömpipivel

Dorkádiák 16.

- Dorka, adj egy puszit!- könyörög neked a Tati.

- Nem adok!

- Elepedek egy csókodért- tréfálkozik a Tati.

- Mama! Tati elreped egy csókomért!


- Képzeld Mama, mikor Nándikáéknál voltam, Nándika azt mondta az apukájának, hogy Dorka sarazni akar.

- Mit mondott Nándika apukája erre?

- Hát azt, hogy nem szeretne a Dorka sarazni.

Szerintem Nándika apukája már látta lelki szemeivel, hogy két kisördög rohangászik szórva szerte széjjel a lepergő sarat az udvaron és a lakásban.


Ma Alexabarinő a délutáni alvásidőt nálatok töltötte, anyud elmondása szerint sokáig viháncoltatok,  míg az álomtündér varázspora hatni kezdett.

- Mama, Alexa sokat nyavalygott, de én nyugodtan aludtam!-lódítottad.


Dorka, húzzad a cipődet, mert mindjárt jön Dömdödöm és Kisfejű Nagyfejű Zordonbordon!

- Jönnek? Mindjárt? Azok kik? Lények, vagy emberek? Van foguk?Nagy szájuk van?

Azt hiszem, elő kell vennem a Négyszögletű kerekerdő meséjét, megértél rá.


Dorkádiák 15.

A szobatisztaság felé haladó rögös utat járod.Anyud szerint, mint a kismacska, össze-vissza pisilsz a szőnyegen. Napról napra ügyesebb vagy, egyenlőre otthon még jobban.

Eszter kivitt a bölcsisvécére, ültél rajta, hallgattad a gondozónéni morgolódását.

- Dorka, mostmár szóljál időben, mert elfogyott a tiszta bugyi!

- Elfogyott? Akkor most mi az ördögöt csináljunk?- estél bele a kétségbe.

 

Ebéd után lefekvés van a kiságyikókba. Folyamatosan jár a szád, a volume feltekerve.

Azért árulkodni még van időd.

-Ibolya! Zsófi beszélget alvás közben!

- Dorka, hiszen te is beszélgetsz!

- Jól van, de én még nem alszom!!!

 

Ibolya fülig érő szájjal mesélte ma.

- Képzeld, az unokád babát vár. Mindjárt meglesz, Alíznak fogják hívni.

Mire nem jó egy kislabda!

Cseresznye, az ehető fülbevaló

Kaptunk cseresznyét, különösen neked tetszett, hogy többfunkciós.

Álom és valóság

Nem tudok aludni, mindjárt 2 óra, túl vagyok hajfestésen, teaiváson, miközben jót kuncogtam halkan azon, hogy nyár van, én meg mikulásos bögréből kortyolgatom a gyümölcsteát. Álmodtam, az ébresztett fel.

Álltam a folyóparton, a víz szürkén és szélesen hömpölygött a két part között, átkelni csak egy ázott, rozoga fahídon lehetett volna, de az is messze volt .  Anyud ott állt mellettem és kérdésemre, Te hol vagy, széles karmozdulattal mutatott a tulsó part mentén erősen ringatózó kis dereglyére. A tákolmány tetejére sátorponyva feszült, ne ázzon, aki alatta tartózkodik. Kétségbeesve ordítottam a lányomra, ennyi eszük van, hogy ott hagytak egyedül abban a billegő micsodában . Mielőtt átrohantam volna a hídon, a szemem le sem véve a túlpartól, megláttalak állni egy benyúló kavicsos földnyelven,tisztán hallottalak, ahogy átkiabálsz.

-Mama! Gyere értem! Éhes vagyok nagyon!- és visszabújtál a ponyva alá.

Rohantam, egyszer csak ott álltam a kalyibaszerű csónak mellett. Bekukkantottam. Feküdtél egy kockás pléden, rámnevettél és rájöttem, nem éhezel, mivel tiszta morzsa volt körülötted minden. Ott termett egy fiatal asszony és mielőtt megakadályozhattam volna, minden tiltakozásom, tiltakozásod ellenére benyomott egy vízsugár alá, ami a fára akasztott rozsdás locsoló rózsájából folyt, erősen dörzsölve a hajad.

-Most pedig hajat mosunk!- és dörzsölte, dörzsölte.

 

Felébredtem, forgolódtam egy ideig, kikevertem a festéket, rákentem a hajamra, mindjárt megmosom.

Ja, és nem vacsoráztam. :)))

Arcpoétika

Egy nap, egy fiatal barátnőm azt kérdezte tőlem, milyen érzés öregedni. Meghökkentem kérdésén, mert én sosem gondoltam arra, hogy öreg lennék. Az ifjú hölgy, látván reakciómat, rögtön zavarba jött, de megmagyaráztam neki, hogy számomra ez egy érdekes kérdés, elgondolkodom rajta és majd később válaszolok neki.

Végül is úgy döntöttem, hogy az öregedés egy ajándék. Tulajdonképpen életemben most lehetek először az, aki mindig is szerettem volna lenni. . Persze, nem a testem! Időnként én is kétségbeesem a ráncaim, a táskás szemem, a megereszkedett fenekem miatt. És gyakran meghökkenek azon az öreg nőn, aki visszanéz rám a tükörből /aki pont úgy néz ki, mint az anyám/, de nem sokáig gyötrődöm ezek felett.

Sosem cserélném el az én nagyszerű életemet, a szerető családomat, az én csodálatos barátaimat a kevésbé ősz hajért vagy egy feszes hasért. Ahogy korosodtam, egyre kedvesebb lettem a magam számára és kevésbé kritikus magammal szemben. A saját barátommá váltam. Nem tolom le magam, ha több süteményt eszem a kelleténél, vagy nem vetem be az ágyat, vagy megveszem azt a virágtartót az erkélyre, amire semmi szükség nincs, de jól néz ki.

Felhatalmazva érzem magam, hogy élvezkedjek, hogy rendetlen legyek, hogy extravagáns legyek. Annyiszor megéltem, hogy legkedvesebb barátaim idő előtt elmennek; mielőtt még megérték volna azt a szabadságot, amit az öregség hoz magával.

Ki törődik azzal, hogy hajnali 4 -ig olvasok, vagy játszom a computeren? Táncolhatok a régi muzsikára, ha úgy tartja a kedvem és sírhatok a régi szerelem emlékén.....és meg is teszem.

Sétálok a vízparton egy olyan fürdőruhában, amiben kidomborodnak a testrészeim, és önfeledten vetem bele magam a hullámokba, ha jól esik, és nem törődöm a motorcsónakokból rám vetett sajnálkozó pillantásokkal. Ők is lesznek öregek.

Tudom, persze, azt is, hogy időnként feledékeny vagyok. És hát van is néha mit, elfelejteni az életből. De azért a legfontosabb dolgokra emlékszem.

Hát igen, életem során azért megtört néhányszor a szívem. Hogyne tört volna meg, amikor elveszítesz valakit, akit szerettél, amikor egy gyerek szenved, vagy elüti a cicádat egy autó? De a megtört szív az, ami erőt ad és megértést és részvétet kelt. Egy olyan szív, mely sosem szenvedett, érzéketlen maradt minden iránt, az sosem fog örömöt érezni a tökéletlenség felett.

Én nagyon boldog vagyok, hogy elég soká éltem ahhoz, hogy megőszülhessek, hogy a fiatalos nevetésem mély ráncokat mart az arcomra. Oly sokan vannak, akik soha nem nevettek és oly sokan, akik nem érték meg, hogy ősz hajszálaik legyenek.

Ahogy múlnak az évek, úgy egyre könnyebb pozitív lenni. Egyre kevesebbet kell törődni azzal, mit gondolnak mások. . .Én nem teszek fel magamnak se kérdéseket. Ráadásul fenntartom magamnak a jogot, hogy ne legyen igazam.

Nos, válaszolva ifjú barátnőm kérdésére, elmondhatom, hogy nem bánom, hogy öregszem. Szabaddá tesz. Szeretem azt, akivé váltam. Nem akarok örökké élni, de amíg itt vagyok, nem fecsérlem olyanra az időmet, mint, hogy mi lett volna ha... vagy azon izgassam magam, mi lesz majd. És minden áldott nap eszem édességet /már ha kedvem van hozzá/.
Mindig mosolyogj és a szívből fakadó igaz barátságokra nagyon vigyázz!

Szeretettel ajánlom a fenti gondolatokat kor- és kórtársaimnak. És ajánlom még, hogy mindig nevessetek a saját hülyeségeiteken, mert a nevetés az élet legnagyobb adománya és erősíti az immunrendszert.


 

Dorkádiák 14.

- Erzsinéni nézd! A baba hátán van egy KATTANÁS!

 

- Doorka! Te kis büdöslány!-szeretget meg tati.

- Nem vagyok büdös! Fürödtem!

Cimkefelhő
Feedek
Megosztás
Legfrissebb hozzászólások
 • Pannus: Kedves Hajni! pancsi2@vipmail.hu
  (2012-09-20 14:43:50)
  Repülő
 • HHajnalka: Kedves Pannus, hogyan tudom Önt e-mailen utolérni? Fontos lenne.

  Hajni
  (2012-09-19 21:36:05)
  Tejbegríz és bicikli
 • Gáborné Hevesi Márti: Jajj, Pancsika, ez olyan szépen leírtad, hogy elbőgtem magam!! De nagyon szeretnék én is megöregedni szépen, és látni a kis cserfes unokáimat, remélem olyanok lesznek, mint a Dorka, aki tündéri, épp, mint a nagymamája! Jók a génjei, na! :) Puszi, és nagy ölelés.Márti, Algyőről.:)
  (2012-07-06 11:06:45)
  Dorkádiák 14.
 • Lindi: Nem hiába szeretlek én!!!! :))) <3
  (2012-06-06 15:00:47)
  Arcpoétika
 • fruzsina: Már ezért megérte a "táncolóba" hordani a lányt. :)

  (2012-01-22 21:58:42)
  Csuhajjja!!!
 • Banyuka: Szerintem tudnak. :))

  (2012-01-01 01:21:12)
  Dorkarácsony
 • Zoltánné: Panaszkodnak, nem tudnak kommentelni. Próba, lássuk.
  (2011-12-29 21:32:23)
  Dorkarácsony
 • Pearl: Szia! Egy picit döcög az Adventi játék, mert ketten vagytok, akik a jelentkezéskor lehagyták az @-mail címüket. A hozzászólásodra már válaszoltam és ott is megírtam. Kérlek légyszíves pótolni:)
  (2011-11-29 15:59:31)
  Szüleid
 • Gwen: Szép tökök, főleg a macskás tetszik! :-)
  Unoka szépen nődögél... jó, hogy apróságokat is összeírsz neki, jó lesz ezeket olvasni, ha megnő!
  (2011-10-17 11:36:59)
  Tökös nap
 • Banyuka: Jóóóóóóó! Mééééég!
  (2011-08-30 21:38:59)
  Pihenőkacsa