Nagy(i)kaland http://nagykaland.blogger.hu Pancsamama nagyikalandjai Gyöngyömpipivel hu A genetika bosszúja, avagy kire ütött ez a gyerek? http://nagykaland.blogger.hu/2017/03/24/a-genetika-bosszuja-avagy-kire-utott-ez-a-gyerek Apám már nem él. Hullámosan szőke, kékszemű, magas, sovány ember volt, vékony pipaszár lábakkal, gaccsos térdei hál Istennek nem látszottak a nadrágjában, csak mi láttuk nyaranta otthon, ahogy lebegett utána bő szárú shortja. Ellentétben mi, a lányai alacsony, feketehajú, barna szemű és a súlyunkkal állandóan küzdő lányai voltunk. A lányom, fiam szintén.

Csoda történt Dorka, mikor megszülettél, és ahogy növekedtél. Szőkés, hullámos hajad, kék szemed, magasságod, vékony testalkatod örökölhetted apádtól is. De!!! Számomra egyre világosabbnak tűnik, dédnagyapádtól örököltél valamit. Hosszú, vékony lábaidat és a lábtartásod ahogy beállsz egy fotón, hát, mikor megláttam, nem tudtam a szemem Rólad levenni. Beugrott ! Jóapámnak lábai! Imádlak Dorka!

U.i.: Híresen szép nagynénéim voltak, de a szüleid sem piskóták, úgyhogy hajrá!

]]>
Fri, 24 Mar 2017 13:23:22 +0100 21965_86064
Az ideális nagymamák http://nagykaland.blogger.hu/2017/02/09/az-idealis-nagymamak Régen írtam, nagyon rég.  Most miért is? Elmondom. Nagymama kép.Könyvekben, facebookon, versekben. Idegesít. Irritál. Sért.

Mert szerintük a nagymamák:

-kövérek. Mondjuk ez speciel stimmel. Nálam, de nem mindenkinél, ismerek olyan nagyit, aki simán végig lejthetne a kifutón, szőke, de csak a haja, imádja a cipőket.

-ráncos arcúak. Na neee! 58 vagyok, de nem múmia! Avonék belőlünk élnek. Amúgy ránc és ránc között is külömbség van, nem?

-sütnek. Igen, a Géza cukrász isteni krémeseit.

-állandóan fakanállal a kezükben állnak a sparhelt előtt és főznek. Ja, Bali tálat főzök ha vendég jön, aki kéri, megadom a telefonszámukat. Egyébként a 10 pontos kérdés a családomhoz, hogy mit főzzek, a válaszok is azok. Pálinkát anyus, vagy, nyerset.

-kötöget. Megpróbáltam, bizony! Azóta ha valamelyik családtagomat meg kell rendszabályozni, a fenyegetésem az, hogy "Vigyázz, mert kötök neked egy mellényt!" (a kötögetés helyett kézimunkázást írnék, de a huncut kétértelműség miatt nem tettem)

-befőtteket tesz el. Van fagyasztóláda nem?

-ősz a haja, kontyos, kendős. A fodrászok meg csődbe mennek. Ja.

-az unokák ott ülnek a lábánál és szájtátva hallgatják a mesét. Amúgy nincs wifi, nem működik a tablet,  a kábeltévé szünetel.

-takarít, porol, fényesít, söpröget, stb. Naaaa, nem takanyózok állandóan, de még nem jött rám a takarító kommandó.

Mielőtt valakinek is megfordulna a fejében, hogy ez a nő egy lusta dög, elárulom, dolgoztam, nem értem rá a nagyiidea beteljesítésére, de majd most! Csak figyeljetek,figyeljetek,figyeljetek............


]]>
Thu, 09 Feb 2017 20:41:16 +0100 21965_85957
Dorkádiák 22. http://nagykaland.blogger.hu/2014/07/30/dorkadiak-22 Vacsorára sajtos omlettet kaptál, ami ugye nem csirkenugát és sültkrumpli. Ugyanis ezeket vagy hajlandó reklamáció nélkül befalni.  Kicsit határozottabban eröltették , hogy egyél.

" Úúúgy bántok velem , mint egy kis állattal! Mert arra kényszerítetek, hogy azt egyek amit neem szereteek!!!"

Dorka, ha így folytatod, Gebelina lesz a neved!

Más: 2 hét és itthon lesztek, de már egy hete pakolgatod  a hátizsákod-2 hajasbaba, egy színező, színesek, 3! db gumipapucsmertaznagyonkell, hajgumik, encsembencsemek. Pakolászás közben felháborodtál, hogy mindjárt kireped a hátid. Hmmmm....mi is várunk, nagyon! Igaz, nem x-eljük a napokat, mint Te. Néha kettesével.  Hátha gyorsabban telik.

 

]]>
Wed, 30 Jul 2014 21:59:59 +0200 21965_82731
Szívkirálynő http://nagykaland.blogger.hu/2014/06/01/szivkiralyno

Nem a kártya lapjaira gondolok így! RÁD!

Drágám, tudhatnád, hogy a fiúk kellenek az életünkbe, voltak, vannak, lesznek . Hallgass öreganyádra és figyelj!

Rájössz majd, aki neked tetszik, az nem mindig viszonozza. Akinek Te tetszel, nem biztos, hogy rákattansz. Sok-sok időnek kell eltelni ahhoz, hogy megtaláld az igazit. Addíg is csak egyet szédíts lehetőleg.

Miért mondom ezt? Mert anyud mesélte, hogy pillanatnyilag 2 kisfiú szerelmes beléd. Az egyiktől kaptál egy kis gyűrűt, a másik is szeretett volna adni valamit....anya figyelmeztetett, erre azt mondtad:"Nem, nem, belém két kisfiú szerelmes, nekem mind a kettő adhat ajándékokat!"

 

 

 

Más. Jócskán szétpakoltál a játék hevében. A felszólításra, hogy pakolj össze, így reagáltál:

"...de anya, most nekünk össze kell fognunk, a játékok nagy részét majd te elpakolod, a kicsit meg én, jóóó???" Mindezt úgy, hogy tányérnyi kék szemeiddel bűvölted anyádat, arcát két tenyeredbe fogva. Lehet ennek ellenállni?

 

]]>
Sun, 01 Jun 2014 21:11:23 +0200 21965_82386
DORKÁDIÁK 21. http://nagykaland.blogger.hu/2014/04/26/dorkadiak-21 Anyud mesélte.

Diával, a kinti barátnőjével beszélgettek arról, hogy minden anyukának a saját gyereke a legjobb, a legszebb. Felháborodtál és kétségbeestél.

-Neem, MINDENKINEK  ÉÉN vagyok a legszeebb!!!

]]>
Sat, 26 Apr 2014 18:14:50 +0200 21965_82205
Naaaa! Röhögjéél! http://nagykaland.blogger.hu/2014/04/18/naaaa-rohogjeel Beszélgetünk anyáddal a neten. Legalább is megpróbálunk, de látom, rohangászol, néha játékaid mutogatod,  ami a lényeg, folyamatosan jár a szád, a hangerőd maximumra állítódott. Anyud rád szól,nem ér semmit. Mégegyszer-mégegyszer.....! Nem ér semmit.   "Nem bántom, mert  ha rácsapok, csak kiröhög!"

Hallod, elvégre a füleddel semmi baj, odamégy anyudhoz, rálegyintesz a vállára: Naa, röhögjéél!!!

 

]]>
Fri, 18 Apr 2014 22:12:55 +0200 21965_82157
Gondolat http://nagykaland.blogger.hu/2014/04/17/gondolat Istenem, most voltál pici baba! Tenyerünkben hordoztunk, figyeltük eleget eszel-e, alszol, vagy nyújtogatod a nyelved. Büfiztetés közben a vállamon aludtál, ringattalak, dudolásztam neked. Esténként elbicajoztam, megnéztelek.

Most?

Külhonban városiasodsz, világpolgárrá válsz. Folyékonyan társalogsz két nyelven, két kultúrában kell eligazodnod.

Egy dologban szenvedsz hátrányt, nincs állandó közelségben nagyszülőd.  Mama, tata nyomot hagy egy unoka életében, nekem elhiheted. Bepótoljuk augusztusban, ígérem!!!

Tengerpart? London szeme? Sehol nincs a kertünkben érő szőlőhöz, almához, Marci cicához, homokban mezítlábaskodáshoz, a friss zöldségekkel főtt levesekhez, a házi sütikhez. Ahhoz, hogy mindig kéznél vagyunk.

]]>
Thu, 17 Apr 2014 22:00:41 +0200 21965_82148
Miamánia és folyamodványai http://nagykaland.blogger.hu/2014/04/10/miamania-es-folyamodvanyai Az egész azzal kezdődött, hogy tavaly nyáron Dorka mikor itthon volt, tágra nyílt szemekkel és teljes odaadással nézte a "Mia és Én" című rajzfilmet. Kitört az Uncsaó, trombitusz és társai iránti szenvedélye. Rossz evő gebelinámnak a rajzfilm nézése közben kistányérra tehettem akármit, azt szó nélkül megette. Na, de nem ez a lényeg. Eltelt közben pár hónapocska, Oviba jár , az angol óvónénik örömére. Szeretik, dícsérik. Karácsonyi műsorban angyalkaként énekelt két feketebőrű gyöngyöshajú kisbarátnője között. Sűrűn esik az eső a "ködös albinyonban" és néha rászorul a tv-re. Egyszer az anyja kétségbeesetten csetelte: gondok vannak, mert Dorka furcsa szavakat használ de nem angolt és sorolta. Csak semmi pánik!!! Rátalált valamelyik csatornán a Miára. Onnan sorolta a neveket. Telt múlt az idő, Tatival sokat emlegettük itthon Dorkát és a kedvenc műsorát. Mit ad a nagyon véletlen, éppen a napokban megláttunk az egyik reklámújságban egy cipőt. Miásat. Szóval, Tatival megvesszük és elküldjük . Szerintem egy hétig abban fog aludni.

 

]]>
Thu, 10 Apr 2014 21:00:07 +0200 21965_82088
Rohan az Idő... http://nagykaland.blogger.hu/2013/09/17/rohan-az-ido Az Idővel baj van. Soha nem elég, mindig siet, szalad, nem áll meg. Különösen, ha azt szeretnénk, lassítson, dupla sebességre kapcsol.

Nálunk is ez történt míg itthon voltál. Minden napra jutott 1-1 rokonlátogatás, ovi, kisbarátok. Alexabarinővel az oviban találkoztál. Megálltatok egymással szemben és néztetek egymás szemébe. Majd jött az ölelés és az egész délelőtti közös, a többi gyerektől elvonult játék. Az Idő itt úgy járt, mint a társasjátékban aki rosszat dobott: lépjen vissza a kezdő lapra. Mintha el sem múlott volna az a majdnem egy év, folytattátok a játékot, ahol tavaly abbamaradt.

Tudod Dorka, a mesék visszavisznek az időben , elrepítenek másik dimenziókba, megvalósítják álmainkat, titkos vágyainkat. Minden este kirándultunk a fantázia világába, néha repetáztunk is. Az ország nélküli , pirosharisnyát viselő királykisasszony volt a kedvenced, aki kereste a birodalmát, vándorolt egy szekéren,kedvenc lovával, a végén pedig beleszeretett egy udvari bolondba, összeházasodtak és máig vándorolnak.

Mert ott az országunk, ahol a szeretteink vannak. Megértetted.

...

]]>
Tue, 17 Sep 2013 08:35:12 +0200 21965_80154
Otthon, édes otthon http://nagykaland.blogger.hu/2013/09/01/otthon-edes-otthon Hazaértünk. A gépen szájzárig meséltem és gyorsan eltelt a 2 és fél óra. Az itteni meleg mellbevágott , de annyira új élmények tömege ért bennünket, oda se néztünk. Csomagvárás közben felültél a szalag szélére, alig birtalak leszedni onnan, attól féltem közékeveredsz a bőröndöknek. Zoláék jöttek értünk, egy kicsit várni kellett rájuk. Nyújtogattad a nyakad, nézelődtél és kijelentetted, nem látsz sehol Anitaformát. (Zola barátnője)

Végre! Becsatoltunk a gyerekülésbe, amit nem viseltél el, nagy könyörgéseid után végül az ölembe ültettelek és azonnal elaludtál. Tati nagyon várt bennünket, kb. éjfél körül vittünk be a karjainkban, mondanom sem kell, azonnal kipattantak a szemeid, végigsímogattál minden bútort, megnézted, megtapogattad a környezetünkben fellelhető összes tárgyat. 9 hónapja voltál itt utoljára. Szinte hallottam a gondolataidat, amint előjöttek az emlékeid. Megható volt.

Éjjel 2 óra elmúlt, mire ágyba kerültünk. Fogtam a kezed és arra gondoltam:

-Ugye reggel is itt leszel még?

- Hát persze Mama! - válaszoltam helyetted.

Az első napod, még fáradt vagy, látszik a szemeiden.


]]>
Sun, 01 Sep 2013 19:18:53 +0200 21965_80051