Nagy(i)kaland http://nagykaland.blogger.hu Pancsamama nagyikalandjai Gyöngyömpipivel hu Te otthon, Mi itthon. http://nagykaland.blogger.hu/2018/02/27/te-otthon-mi-itthon Minden ritka alkalomkor, mikor itthon vagy, mázsálunk és centizünk. Tati nagy lelkesedéssel behozza a mérleget, mondván bizakodva, hogy akkor most kiakad a mérleg nyelve. Nem, az nem akad ki, mert gebeséged állandó. Biztató adatot csak a fal mellé állításkor kapunk, mert úgy növekszel, mint eső után erdőben a gomba. Áprilisban ismételünk, csak egy a gond, olyan rövid ideig vagy velünk, nincs időnk felhízlalni egy kicsit. Tegnap este viszont annyira büszke voltam Rád, mikor megnéztem az apud által feltett videót. Iskolai rendezvényen szerepeltél. Drámakirálynőséged kiütközött, Nekem mind közül Te voltál a legszebb, legügyesebb, a legleg. Angolkisasszonyos modorodat azért hagyd "otthon", "itthon" csak legyél egyszerűen a mi Dorkánk.


]]>
Tue, 27 Feb 2018 10:33:23 +0100 21965_86976
Tükreink http://nagykaland.blogger.hu/2017/10/11/tukreink Ma , a Lánygyermekek Világnapja alkalmából feltettem a közösségi oldalra egy képet, amin Anyud és Te szelfiztetek csücsörítve. Valaki odaírta, ugyan úgy grimaszkodsz, mint szülőanyád. Kit is lehetne jobban utánozni, mint anyánkat! Néha , mikor tükörbe nézek , Rám is édesanyám néz vissza és úúúristen, elképedek a genetika csodáján.

Igazából lehetnek nagy távolságok, nőhetünk fel egymástól távol, élhetünk más földrészeken, összeköt bennünket valami kimondhatatlan , felfoghatatlan szál a vérvonalon kívül.

Minden nőt, lánygyermeket.

Éljenek biztonságban, legyenek boldogok, mert joguk van ehhez is.

]]>
Wed, 11 Oct 2017 22:18:46 +0200 21965_86676
A genetika bosszúja, avagy kire ütött ez a gyerek? http://nagykaland.blogger.hu/2017/03/24/a-genetika-bosszuja-avagy-kire-utott-ez-a-gyerek Apám már nem él. Hullámosan szőke, kékszemű, magas, sovány ember volt, vékony pipaszár lábakkal, gaccsos térdei hál Istennek nem látszottak a nadrágjában, csak mi láttuk nyaranta otthon, ahogy lebegett utána bő szárú shortja. Ellentétben mi, a lányai alacsony, feketehajú, barna szemű és a súlyunkkal állandóan küzdő lányai voltunk. A lányom, fiam szintén.

Csoda történt Dorka, mikor megszülettél, és ahogy növekedtél. Szőkés, hullámos hajad, kék szemed, magasságod, vékony testalkatod örökölhetted apádtól is. De!!! Számomra egyre világosabbnak tűnik, dédnagyapádtól örököltél valamit. Hosszú, vékony lábaidat és a lábtartásod ahogy beállsz egy fotón, hát, mikor megláttam, nem tudtam a szemem Rólad levenni. Beugrott ! Jóapámnak lábai! Imádlak Dorka!

U.i.: Híresen szép nagynénéim voltak, de a szüleid sem piskóták, úgyhogy hajrá!

]]>
Fri, 24 Mar 2017 13:23:22 +0100 21965_86064
Az ideális nagymamák http://nagykaland.blogger.hu/2017/02/09/az-idealis-nagymamak Régen írtam, nagyon rég.  Most miért is? Elmondom. Nagymama kép.Könyvekben, facebookon, versekben. Idegesít. Irritál. Sért.

Mert szerintük a nagymamák:

-kövérek. Mondjuk ez speciel stimmel. Nálam, de nem mindenkinél, ismerek olyan nagyit, aki simán végig lejthetne a kifutón, szőke, de csak a haja, imádja a cipőket.

-ráncos arcúak. Na neee! 58 vagyok, de nem múmia! Avonék belőlünk élnek. Amúgy ránc és ránc között is külömbség van, nem?

-sütnek. Igen, a Géza cukrász isteni krémeseit.

-állandóan fakanállal a kezükben állnak a sparhelt előtt és főznek. Ja, Bali tálat főzök ha vendég jön, aki kéri, megadom a telefonszámukat. Egyébként a 10 pontos kérdés a családomhoz, hogy mit főzzek, a válaszok is azok. Pálinkát anyus, vagy, nyerset.

-kötöget. Megpróbáltam, bizony! Azóta ha valamelyik családtagomat meg kell rendszabályozni, a fenyegetésem az, hogy "Vigyázz, mert kötök neked egy mellényt!" (a kötögetés helyett kézimunkázást írnék, de a huncut kétértelműség miatt nem tettem)

-befőtteket tesz el. Van fagyasztóláda nem?

-ősz a haja, kontyos, kendős. A fodrászok meg csődbe mennek. Ja.

-az unokák ott ülnek a lábánál és szájtátva hallgatják a mesét. Amúgy nincs wifi, nem működik a tablet,  a kábeltévé szünetel.

-takarít, porol, fényesít, söpröget, stb. Naaaa, nem takanyózok állandóan, de még nem jött rám a takarító kommandó.

Mielőtt valakinek is megfordulna a fejében, hogy ez a nő egy lusta dög, elárulom, dolgoztam, nem értem rá a nagyiidea beteljesítésére, de majd most! Csak figyeljetek,figyeljetek,figyeljetek............


]]>
Thu, 09 Feb 2017 20:41:16 +0100 21965_85957
Dorkádiák 22. http://nagykaland.blogger.hu/2014/07/30/dorkadiak-22 Vacsorára sajtos omlettet kaptál, ami ugye nem csirkenugát és sültkrumpli. Ugyanis ezeket vagy hajlandó reklamáció nélkül befalni.  Kicsit határozottabban eröltették , hogy egyél.

" Úúúgy bántok velem , mint egy kis állattal! Mert arra kényszerítetek, hogy azt egyek amit neem szereteek!!!"

Dorka, ha így folytatod, Gebelina lesz a neved!

Más: 2 hét és itthon lesztek, de már egy hete pakolgatod  a hátizsákod-2 hajasbaba, egy színező, színesek, 3! db gumipapucsmertaznagyonkell, hajgumik, encsembencsemek. Pakolászás közben felháborodtál, hogy mindjárt kireped a hátid. Hmmmm....mi is várunk, nagyon! Igaz, nem x-eljük a napokat, mint Te. Néha kettesével.  Hátha gyorsabban telik.

 

]]>
Wed, 30 Jul 2014 21:59:59 +0200 21965_82731
Szívkirálynő http://nagykaland.blogger.hu/2014/06/01/szivkiralyno

Nem a kártya lapjaira gondolok így! RÁD!

Drágám, tudhatnád, hogy a fiúk kellenek az életünkbe, voltak, vannak, lesznek . Hallgass öreganyádra és figyelj!

Rájössz majd, aki neked tetszik, az nem mindig viszonozza. Akinek Te tetszel, nem biztos, hogy rákattansz. Sok-sok időnek kell eltelni ahhoz, hogy megtaláld az igazit. Addíg is csak egyet szédíts lehetőleg.

Miért mondom ezt? Mert anyud mesélte, hogy pillanatnyilag 2 kisfiú szerelmes beléd. Az egyiktől kaptál egy kis gyűrűt, a másik is szeretett volna adni valamit....anya figyelmeztetett, erre azt mondtad:"Nem, nem, belém két kisfiú szerelmes, nekem mind a kettő adhat ajándékokat!"

 

 

 

Más. Jócskán szétpakoltál a játék hevében. A felszólításra, hogy pakolj össze, így reagáltál:

"...de anya, most nekünk össze kell fognunk, a játékok nagy részét majd te elpakolod, a kicsit meg én, jóóó???" Mindezt úgy, hogy tányérnyi kék szemeiddel bűvölted anyádat, arcát két tenyeredbe fogva. Lehet ennek ellenállni?

 

]]>
Sun, 01 Jun 2014 21:11:23 +0200 21965_82386
DORKÁDIÁK 21. http://nagykaland.blogger.hu/2014/04/26/dorkadiak-21 Anyud mesélte.

Diával, a kinti barátnőjével beszélgettek arról, hogy minden anyukának a saját gyereke a legjobb, a legszebb. Felháborodtál és kétségbeestél.

-Neem, MINDENKINEK  ÉÉN vagyok a legszeebb!!!

]]>
Sat, 26 Apr 2014 18:14:50 +0200 21965_82205
Naaaa! Röhögjéél! http://nagykaland.blogger.hu/2014/04/18/naaaa-rohogjeel Beszélgetünk anyáddal a neten. Legalább is megpróbálunk, de látom, rohangászol, néha játékaid mutogatod,  ami a lényeg, folyamatosan jár a szád, a hangerőd maximumra állítódott. Anyud rád szól,nem ér semmit. Mégegyszer-mégegyszer.....! Nem ér semmit.   "Nem bántom, mert  ha rácsapok, csak kiröhög!"

Hallod, elvégre a füleddel semmi baj, odamégy anyudhoz, rálegyintesz a vállára: Naa, röhögjéél!!!

 

]]>
Fri, 18 Apr 2014 22:12:55 +0200 21965_82157
Gondolat http://nagykaland.blogger.hu/2014/04/17/gondolat Istenem, most voltál pici baba! Tenyerünkben hordoztunk, figyeltük eleget eszel-e, alszol, vagy nyújtogatod a nyelved. Büfiztetés közben a vállamon aludtál, ringattalak, dudolásztam neked. Esténként elbicajoztam, megnéztelek.

Most?

Külhonban városiasodsz, világpolgárrá válsz. Folyékonyan társalogsz két nyelven, két kultúrában kell eligazodnod.

Egy dologban szenvedsz hátrányt, nincs állandó közelségben nagyszülőd.  Mama, tata nyomot hagy egy unoka életében, nekem elhiheted. Bepótoljuk augusztusban, ígérem!!!

Tengerpart? London szeme? Sehol nincs a kertünkben érő szőlőhöz, almához, Marci cicához, homokban mezítlábaskodáshoz, a friss zöldségekkel főtt levesekhez, a házi sütikhez. Ahhoz, hogy mindig kéznél vagyunk.

]]>
Thu, 17 Apr 2014 22:00:41 +0200 21965_82148
Miamánia és folyamodványai http://nagykaland.blogger.hu/2014/04/10/miamania-es-folyamodvanyai Az egész azzal kezdődött, hogy tavaly nyáron Dorka mikor itthon volt, tágra nyílt szemekkel és teljes odaadással nézte a "Mia és Én" című rajzfilmet. Kitört az Uncsaó, trombitusz és társai iránti szenvedélye. Rossz evő gebelinámnak a rajzfilm nézése közben kistányérra tehettem akármit, azt szó nélkül megette. Na, de nem ez a lényeg. Eltelt közben pár hónapocska, Oviba jár , az angol óvónénik örömére. Szeretik, dícsérik. Karácsonyi műsorban angyalkaként énekelt két feketebőrű gyöngyöshajú kisbarátnője között. Sűrűn esik az eső a "ködös albinyonban" és néha rászorul a tv-re. Egyszer az anyja kétségbeesetten csetelte: gondok vannak, mert Dorka furcsa szavakat használ de nem angolt és sorolta. Csak semmi pánik!!! Rátalált valamelyik csatornán a Miára. Onnan sorolta a neveket. Telt múlt az idő, Tatival sokat emlegettük itthon Dorkát és a kedvenc műsorát. Mit ad a nagyon véletlen, éppen a napokban megláttunk az egyik reklámújságban egy cipőt. Miásat. Szóval, Tatival megvesszük és elküldjük . Szerintem egy hétig abban fog aludni.

 

]]>
Thu, 10 Apr 2014 21:00:07 +0200 21965_82088